Citlivost - rozsah

01.01.2011 00:01

 

Sluch člověka dokáže vnímat zvuk v rozsahu frekvencí 16 Hertzů (dále Hz) – 20 kilohertzů (dále kHz). Nejcitlivější je v oblasti 1 – 3 kHz, což je oblast frekvence lidského hlasu. Například kočka dokáže vnímat zvuky od 30 – 45 000 Hz, pes 15 – 50 000 Hz a mol až do 150 000 Hz.

 

Tímto testem zjistíš jak dobře slyšíš které frekvence ty (výchozí křivka bude podobná, jakou by vyplivla tiskárna u ušního)

 

NUTNÉ

Pro tento test jsou nutná sluchátka na celé uši - čím lepší izolace od okolí, tím lépe (u ušního na to mají místnost, kde je až děsivé ticho) obyčejné reproduktory jsou pro toto zcela nevhodné

Pozavírej okna, vypni všechny přístroje, dětem zvukotěsně zacpi ústa... prostě eliminuj veškeré zvuky z okolí

 

Jak na to:

Každé oranžové políčko v tabulce zastupuje tón určité frekvence a určité hlasitosti.

Postup testu je takový, že si ve sloupečku1kHz najdeš hlasitost „tak akorát“ (ideálně níže než v polovině tabulky) a podle této zvolené hlasitosti si nalaď ostatní frekvence aby ti pocitově všechny hrály stejně nahlas.

Dostaneš tak charakteristiku slyšení tvých uší.

 

Totéž pro laika:

Najdi políčko, které je ve sloupečku 1kHz a zároveň v řádku - 48 a klikni na něho. Na počítači si nastav takovou hlasitost, aby tón, který slyšíš po kliknutí na políčko byl hlasitý tak akorát.

Potom v ostatních sloupečcích najdi tón, který má podle tvého sluchu stejnou hlasitost.

Až budeš mít všechny sloupečky, tak zaznačené čtverečky tvoří křivku jak slyšíš.

 

 

SPUSŤ TEST

(Texty přes překladač)

 

 

Výsledek:

Čím níže máš ve kterém sloupečku zaznačené políčko, tím lépe tu frekvenci slyšíš.

Křivka zdravého člověka by měla být připomínat tvar mělké misky (oba konce vytočeny vzhůru)

Pokud je máš vykřivené hodně, nebo jsi vůbec nenašel/la v některém sloupečku políčko stejné hlasitosti, pak tvůj sluch není zcela v pořádku.

Nicméně upozorňuji, že výsledek je opravdu orientační. Pro odborný výsledek je nutné tento test provést ve zvukotěsné místnosti.